Study Case: Forensic Photography [Kisah pengamal fotografi 36]

dah sampai ke tajuk 36, pheww apa yang berlaku di sekeliling kita kalau boleh di kumpulkan dah boleh di jadikan sebuah buku, betul tak?..

kami ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada pihak PDRM terutamanya ASP Masitah serta seluruh pasukan kerana menerima kedatangan kami bagi melakukan satu kajian berbentuk ilmiah berkenaan forensik fotografi di Malaysia. Ini adalah lanjutan daripada kajian pertama yang telah kami jalankan bermula tahun 2016 dengan kerjasama daripada Tuan Tuan Ikhmal (kini Bekas Hakim Mahkamah sesyen Ipoh). Beliau telah banyak memberi panduan serta pandangan dari sudut perundangan berkenaan ilmu forensik bagi pembuktian kes di mahkamah.

Kali ini, selepas 2 tahun terhenti.. kami teruskan lagi dengan mengumpul seberapa banyak maklumat serta panduan untuk hasil analisa fotografi forensik di Malaysia. Mungkin di Malaysia, ilmu fotografi forensik merupakan sesuatu yang ‘rare’ atau janggal akan tetapi mungkin suatu hari nanti ilmu fotografi forensik dapat di perkembangkan lagi setaraf dengan negara-negara barat dan apa yang kita dalat lihat dalam filem CSI.

Mungkin dengan adanya pendidikan kepada orang ramai tentang ilmu fotografi forensik, setidak-tidaknya pihak badan beruniform akan mendapat manfaat dalam membantu proses penyiasatan. Menurut SM Cawangan foto D6 Abd Rahman B Harun, fotografi forensik ini kewujudannya adalah untuk membantu proses penyiasatan. Mungkin iainya sesuatu kerjaya yang kurang glamor.. tetapi bidang tugas ini (bersama pasukan forensik) adalah tulang belakang kepada proses penyiasatan.
Apa yang menarik adalah, untuk seorang jurugambar fotografi forensik.. mereka adalah orang yang pertama tiba ke tempat kejadian dan tugas mereka adalah merakamkan apa yang telah berlaku sebelum ianya di hapuskan!

 

Memories may fade, but pictures last forever”
Wedding l Event l Portraiture l Outdoor
Facebook : http://www.facebook.com/putrafoto
Yahoo Messenger / email : king_qalha@yahoo.com
ig : shahrilmajid / whatapps : 016 4103914
Voice : 013-429 0077
Copyright © 2009 www.putrafoto.com.
All Rights Reserved —

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.